Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Tänk på det här när du väljer tak

Av Anders Bergstrand, 29 maj 2020

Plåttak-Lindab-2

Går du i renoveringstankar och funderar på att byta ut taket som har sett sina bästa år? Att välja tak till sitt hem eller fritidshus är en stor sak, och inget du vill behöva göra för ofta. Därför är det viktigt att du väljer ett tak som lever upp till dina önskemål och krav, år efter år. Jag rekommenderar därför plåttak med lång hållbarhet och med generösa garantier.

När du står inför val av takmaterial så tycker jag att plåt är det självklara valet – och det har jag mina anledningar till. Plåt är ett starkt, mångsidigt och hållbart material. Vid renovering av äldre byggnader är plåt dessutom att föredra eftersom materialet är lätt och behöver inte lika stabil byggkonstruktion som till exempel betong- och tegelpannor. Plåt har en yta som gör att mossa och alger inte fastnar så lätt, samtidigt som snö rasar av lätt. Ett plåttak är dessutom enkelt att tvätta och rengöra.

Tänker du att: ”Ett plåttak hade kunnat passa min kåk.” Då finns många olika takmodeller att navigera sig bland. Vill du ha ett tak med solceller som passar till det havsnära husets progressiva arkitektstil? Eller så kanske du renoverar en sekelskiftsvilla djupt inne i granskogen där du vill att taket ska smälta in med naturen och den gamla stilen. Det kan också vara så att du bygger en friggebod på tomten där du vill ha ett prisvärt och lättmonterat tak. Oavsett vilket scenario du står inför, så finns det ett plåttak som passar just dina behov. Det kan jag garantera.

Takavvattningen lyfter ditt tak

Takmodeller i alla ära, men ett tak är inte komplett utan sina tillbehör som takavvattning och taksäkerhet. Just takavvattning är något som glöms bort och kan ofta bli husets sorgebarn. Enligt mig beror det på att många inte förstår värdet av takavvattning. Dels är det takavvattningen som estetiskt binder samman taket med huset och färgen samt utformandet av systemet gör stor skillnad. Med tanke på att takavvattningen skyddar ditt hus från vatten och vattenskador är det i ditt intresse att ha ett fungerande och säkert system. Det finns också en myt att takavvattning är dyrt, men investeringen är ungefär lika stor som att byta ett fönster på ett hus.

Stål är det i särklass bästa materialet för takavattning. Det är starkt och tåligt, men också av låg vikt för att vara lätthanterligt. Det expanderar och kontraherar betydligt mindre än plast som rör sig, spricker och läcker. Välj ett takavvattningssystem som pryder sin plats år efter år utan att vare sig rosta eller läcka.

Ta hjälp av vår senaste takkatalog innan du gör ditt val av tak. Här hittar du ett antal olika plåttaksprofiler och även alla tillbehör som kan behövas.

LÄS TAKKATALOGEN

 

Ämnen: Byggprodukter, Tak, Takavvattning

Anders Bergstrand

Anders är vår alldeles egna plåtexpert. Med en bakgrund som plåtslagare kan han det mesta om både falsar och bleck. Träffar du honom är chansen stor att han är ute med sin Lindab Academy-bil och sin ständiga följeslagare, hunden Hogge.

anders.bergstrand@lindab.com

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Byggförenklaren

Vi tillhandahåller denna blogg för att delge dig av vår kunskap och ger råd från 60 år i bygg- och ventilationsbranschen.