Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Hur väljer jag luftdon?

Av Johan Land, 18 sep 2018

luftdon

Don efter person är oftast ett talesätt som anspelar på att en viss sak passar en person särskilt bra, ofta med en lite skämtsam ton. Men i ventilationsbranschen där don faktiskt är en verklig produkt finns det kanske ett don efter person – på riktigt?

Men vi kanske ska börja i rätt ända, vad är ett don?

Ett luftdon, ibland kallad luftventil är det som sitter allra längst ut i ett ventilationssystem. Du ser det oftast på väggen upp mot taket (att föredra), eller ner mot golvlisten. De kan även vara placerade i taket, någon som du vanligtvis ser i kontor och offentliga miljöer. Bland bostäder är det oftast väggplacerade luftdon du ser. Funktionen med ett luftdon är att fördela luften i rummet på ett så bra och behagligt sätt som möjligt. Det finns tilluftsdon och frånluftsdon, och även kombinerade varianter som hanterar både till- och frånluft.

Vanligtvis brukar donet passera som en detalj som ventilationsinstallatören bara placerar in, sen sitter den där lite märkliga detaljen på väggen. Den är nödvändig för att ventilationen ska fungera på ett optimalt sätt, men om du fick välja hade du kanske velat dölja den? I ett hem lägger vi ofta mycket tid på att välja färg på väggar och golv, hitta möbler och inredning som passar bra ihop och även tavlor och detaljer som pryder väggarna. Då kan den där vita pucken med ett konstigt galler eller cirkel framför bli ett störningsmoment i den annars väl avvägda inredningen. Måste det vara så? Givetvis inte.

Design i all ära, men vad ska jag mer tänka på gällande val av luftventil?

Självklart är det kul om du kan ha större designmöjligheter vad gäller dina luftdon, men det finns andra viktiga faktorer att ha i åtanke. Donet ska inte vara ett störningsmoment, det ska så tyst som möjligt förse rummet med frisk och ren luft i tillräcklig mängd. Många problem med för höga ljudvärden kan åtgärdas med luftdon som är anpassade för att låta så lite som möjligt.

Bara i Lindabs utbud finns det över 100 olika typer av don som alla har sina egenskaper. Den som fungerar bäst både design- och ljudmässigt är Lindab Airy. Det är en designventil för till- och frånluft med ett patenterat ljudfilter som gör att den smälter in i miljön utan att ge oljud från sig. Utseendemässigt är den en slät ventil som kan använda flera olika frontformer (rund, fyrkanting, oval osv.) och ytan går även att måla eller tapetsera. På så sätt kan du få den att bli "ett" med väggen, eller om du är lite vågad få den att sticka ut som en intressant detalj. Kanske en röd ventil på en vit vägg? Du bestämmer!

Exemepel på hur du kan göra med Lindab Airy

När du väl har gjort ditt val av don låt en person med yrkeskunskap installera det och göra de rätta injusteringarna för att din ventilation ska bli så bra som möjligt.

Läs mer om Lindab Airy

 

Ämnen: Ventilation, Inomhusklimat, Inneklimat

Johan Land

Johan jobbar på vår marknadsavdelning. Han gillar allt med digitala medier, Liverpool FC och mat. Även självutnämnd expert på bordshockey och pingis.

johan.land@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Lindabs blogg

Lindabs blogg siktar på att ge dig en inblick i vårt företag och bransch. Vi vill dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.