Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Framtidens ventilation och inneklimat

Av Nicklas Friberg, 12 okt 2018

framtidens-ventilation-2

De senaste åren har intresset och kunskapen kring ventilation och luftkvalité blivit bättre hos allmänheten. Stora aktörer på marknaden har samtidigt börjat förstå att anpassade inneklimatlösningar ger stora energibesparingar. Behovsstyrd ventilation blir mer och mer efterfrågad samtidigt som produkterna har utvecklats och blivit intelligentare med nya funktioner. I framtiden spås allmänheten intressera sig mer för luftkvalité och inneklimat, och med kunskap kommer även en kravbild.

I det här blogginlägget kan du läsa mina tankar och idéer om hur vi kommer se på ventilation i framtiden.

Vad händer med ventilationen i ett varmare klimat?

Med den extremt varma sommaren kom många reaktioner och funderingar gällande klimatet. De höga temperaturerna gjorde att vi även märkte tydliga effekter på inneklimatet. Eftersom byggnader i Sverige är gjorda för låga temperaturer var det många arbetsplatser och hem som blev så varma att det blev ohälsosamt att vistas i lokalerna. Om årets extremsommar inte var en engångsföreteelse kommer diskussionen kring hälsosamt inneklimat lyftas på allvar framöver. Vi strävar efter att optimera många av våra förutsättningar för att leva ett hälsosamt liv. Ventilation bör även vara en av de saker vi tar i beaktande. Våra barn ska ha de rätta förutsättningarna för att lyckas i skolan, om de inte har ett hälsosamt inneklimat under sin studietid kommer de också få svårt att koncentrera sig och behålla fokus. Samma sak gäller hos företag, ser de att deras anställda har det tufft under varmare perioder bör även de se till att deras anställda inte arbetar i ohälsosamma innemiljöer. Ett varmare klimat i Sverige kommer kräva en ny infrastruktur av ventilationslösningar som hanterar att kyla ner varm luft snabbt och effektivt.

Utöver klimatet bidrar även digitaliseringen till att ventilationsindustrin kommer att se annorlunda ut i framtiden. Internet of Things (IoT) och smarta byggnader är en megatrend och det driver utvecklingen framåt. I dag är fler och fler enheter anslutna via internet, allt från dörrlås, kaffebryggare och glödlampor går att styra genom mobilen eller datorn. Undersökningsföretaget Gartner förutspår att det kommer att finnas 20,8 miljarder anslutna saker i världen 2020. Med de åtgärder som vidtas för mer energieffektiva konstruktioner och hantering av byggnader finns det en stor potential genom Internet of Things. Ventilationssystem som gör sina egna intelligenta beslut baserade på närvaro, väder och massor av andra indikatorer har en stor potential att minska energiförbrukningen och kostnaderna. Läs gärna vårt blogginlägg "Kommer Internet of Things att revolutionera ventilationsindustrin?".

Kommer allmänheten vara mer intresserade av inneklimat i framtiden?

Absolut, vår relation till luft kommer ändras radikalt. Ett varmare klimat och digitalisering kommer tillsammans göra att intresset gällande luftkvalité kommer att öka. I dag dricker vi inte missfärgat vatten och i framtiden kommer vi inte vistas i rum med dålig luft. Denna utveckling kommer visa sig på många sätt. I dag ser fastighetsägare nya ventilationslösningar som enbart en kostnad, men framöver kommer de även kunna se det som en möjlighet att tjäna pengar. Hyresvärdar som kan erbjuda ett bra inomhusklimat kommer ha en konkurrensfördel. När du till exempel går på en lägenhetsvisning kan kraven vara såväl balkong i söderläge som att inneklimatet håller hög kvalité.

Vill du veta mer om framtidens ventilation? Kontakta oss

 

Ämnen: Ventilation, Framtidens byggande, Inneklimat

Nicklas Friberg

Nicklas är vår Global Segment Manager och arbetar med den nya typen av lösningsaffärer, han drivs av affärsutveckling och stormtrivs i sin roll att hitta nya kundgrupper och affärsmodeller.

nicklas.friberg@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Lindabs blogg

Lindabs blogg siktar på att ge dig en inblick i vårt företag och bransch. Vi vill dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.