Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Guide: Att tänka på när du köper takavvattning

Av Johan Land, 22 aug 2018

FB - GUIDE TAV

Takavvattning är förhoppningsvis något du slipper köpa allt för ofta. Ett ordentligt system ska hålla i många år och därför är det lätt att glömma bort vad man ska tänka på när man köper takavvattning. Oavsett som du ska byta ut ditt nuvarande system eller om du köper vattenavrinning till ditt nybyggda hus så finns det ett antal saker som kan vara bra att veta. Därför har vi satt ihop en köpguide med några tips och råd inför ditt inköp av hängrännor och stuprör.

Sverige är ett land som varje år får ganska stora mängder nederbörd. Man lägger ofta mycket tid på att se till att fasaden är t.ex. nymålad och tvättad men om man inte tänker på att hålla sin takavvattning i bra skick kan det jobbet fort vara ogjort. Utan ett ordentligt system för vattenavrinning bildas det fort allvarliga problem med fukt på väggar och fundament som byggnaden står på, dessutom ger det ofta utseendemässiga problem på både fasad och marken runt omkring. Ett ordentligt takavvattningsystem skyddar hela huset och påverkar dess livslängd. Dessutom kan det sätta den sista designmässiga pricken över i:et.

När du väljer vilken typ av takavvattning du ska investera i finns det ett flertal parametrar att ta ställning till:

  • Vilket material ska jag välja? Stål, plast eller aluminium?
  • I vilken miljö är mitt hus placerat? Havsnära? Stad? Landsbygd?
  • Vilken dimension behöver jag ha på rännorna?
  • Vad ska jag tänka på vid montering?
  • Vilka designmöjligheter finns?
  • Hur underhåller jag min takavvattning?

Ett bra och korrekt installerat system för takavvattning som med jämna mellanrum underhålls genom att rensa rännor fria från löv och smuts kommer fort att betala av sig. Ett helt nytt system för ett vanligt hus kostar i genomsnitt inte mer än vad två nya fönster skulle göra.

takavvattning-kopguide-liten

Du kan enkelt ladda ner vår köpguide för takavvattning där vi redogör för nyss nämnda frågeställningar och försöker ge dig en bra grund att stå på inför ditt inköp.

Ladda ner Köpguide för takavvattning

 

Ämnen: Takavvattning

Johan Land

Johan jobbar på vår marknadsavdelning. Han gillar allt med digitala medier, Liverpool FC och mat. Även självutnämnd expert på bordshockey och pingis.

johan.land@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Lindabs blogg

Vår blogg siktar på att ge dig en blick in i vårt företag. Vi skulle vilja dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.