Att hänga upp ett ventilationssystem låter som en simpel uppgift. Men om det inte sker på rätt sätt kan det enkla uppdraget få förödande konsekvenser.
Allt för många hänger i dag upp sina ventilationssystem på ett felaktigt sätt. Funktionen med upphängningsanordningar är självklart att hålla ventilationssystemen på plats, men den här funktionen delas in i olika krav. Det kan vara dimensionering för att klara vikten av kanalsystemet, men även för att klara en eventuell brand anpassat till de krav som ställs på byggnaden.
”Luftbehandlingsinstallationer ska placeras, utformas och hängas upp så att skyddet mot brand- och brandgasspridning mellan brandceller upprätthålls.”
”Tillfredställande skydd mot spridning av brand och brandgaser genom luftbehandlingsinstallationerna mellan brandceller kan erhållas genom att installationerna, inklusive upphängningarna, ventilationskanaler och genomföringar utformas så att de klarar att upprätthålla brandcellsgränsen under avsedd tid.”
När det väl är dags att börja hänga upp systemet behöver du först veta vilken brandklass som gäller i byggnaden. Därefter kan du börja räkna på hur du ska dimensionera din upphängning beroende på vikt- och brandklass. Tänk på att oavsett om byggnaden har krav på brandklass eller inte så behöver alla upphängningar klara minst 300 C° under 10 minuter utan att falla ner. Detta med tanke på räddningstjänstens säkerhet.
Sen räknar du på upphängningsavståndet. Kraften i upphängningen beror på vikten av kanal och en punktlast, samt eventuell isolering och komponent (t.ex. ljuddämpare). Avståndet mellan upphängningarna väljs så att kraften inte blir högre än vad den svagaste länken i upphängningen klarar.
Om byggnadsdelen är klassad för exempelvis El 60, så ska bärförmågan hos upphängningen uppfylla minst kravet för R 60. Där R = bärförmåga vid brand, och 60 = antalet minuter i brand.
Jadå, för att göra det hela lite enklare så har vi på Lindab tagit fram en guide kring hur du hänger upp ventilationssystem på ett säkert sätt. I guiden kan du enkelt välja olika typer av upphängningsanordningar för olika brandklasser och även se upphängningsavstånden för olika kanaldimensioner
Något som många missar vid montering med upphängningsband är att för att få en godkänd upphängning måste man ha dubbelvikt band och fyrkantsbricka vid infästning mot taket samt självklart ett godkänt infästningsdon. Kom ihåg att om rekommendationerna från leverantören inte följs så är det installatören själv som bär ansvaret i slutändan vid en eventuell olycka.