Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Tips gällande korrosivitetsklasser och garantier

Av Zeina Lindström, 2 maj 2018

Bohus-Malmön-blogg

Det är lätt att bländas av kampanjer med produkter som klarar av den tuffaste miljön korrosivitetsmässigt (C5) och tro att de måste vara bäst, och att du verkligen får kvalitet när du köper och monterar dessa produkter. Vad många inte vet, för att tekniskt kunna säga att en produkt uppfyller C5, är det krav enligt standard som måste uppfyllas vid utomhustester under en tvåårsperiod. Klarar produkten dessa krav är den godkänd för C5. Detta blir därför något intetsägande, såvida man som kund inte är nöjd med att produkterna enbart håller i 2 år.

Först måste man ta reda på vilken korrosivitetsklass (se tabell för korrosivitetsklass) som produkten ska monteras i och sedan undersöka hur lång garanti man får i den miljön på den specifika produkten. Det händer att tekniska datablad säger en sak, medan garantin som produkten är kopplad till, faktiskt undantar exakt den miljö man går ut med i marknadsföringen och som står i det tekniska databladet. Här blir alltså en krock mellan standard (2 år), verkligheten och garantierna som kräver allt mellan 10-50 år.

När fler och fler företag utnyttjar branschens relativa okunskap kring detta, så har det blivit allt vanligare att gå ut med så hög korrosivitetsklass som möjligt för sina produkter, för att man felaktigt förknippar det med kvalitet på produkten.

Så se upp och undersök all fakta innan ni går på de enkla tricken och se alltid till att montera rätt material i rätt miljö så får vi byggnader och detaljer som håller länge - det gynnar alla led.

Garantier innehåller alltid en hel del klausuler och saker som måste uppfyllas för att garantin ska gälla, och de finns där av en anledning. Vi vet helt enkelt av erfarenhet att produkter håller längre när man monterar rätt, underhåller dem och tvättar av dem med jämna mellanrum.

5 tips gällande korrosivitetsklasser och garantier:

  • Ta reda på vilken korrosivitetsklass produkterna du köper ska monteras i
  • Kontrollera garantilängden på produkten i den aktuella korrosivitetsklassen
  • Läs igenom garantivillkoren så att det inte finns något som gör att garantin inte gäller
  • Torka alltid av produkter monterade i så kallad regnskugga minst 1 gång per år.
  • Vid tveksamheter eller frågor kontakta alltid din materialleverantör för att reda ut begreppen innan montage – det är enklare att reda ut saker innan det är felmonterat.

Har du fler funderingar kring plåt, såsom kulörer, färgsystem, rostskydd, basmaterial eller garantier för den delen?

Ställ din fråga här

 

Ämnen: Byggprodukter, Tak

Zeina Lindström

Zeina är kvalitets- och materialutvecklingschef på Lindab. Hon är en hejare på korrosivitesklasser och materialval.

zeina.lindstrom@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Lindabs blogg

Vår blogg siktar på att ge dig en blick in i vårt företag. Vi skulle vilja dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.