Byggförenklaren

Lindabs resa mot sänkta CO2-utsläpp – första stoppet: Koldioxidreducerat stål

Skriven av Matilda Isaksson | 5 dec 2023

Som ett ledande ventilationsföretag som erbjuder lösningar för energieffektiv och högkvalitativ ventilation med enkel installation, har Lindab valt att arbeta med stål på grund av dess många fördelar. Det har lång livslängd, det kan inte fatta eld och det kan återvinnas om och om igen utan kvalitetsförlust. Med andra ord behöver vi stål för att kunna tillverka de bästa och säkraste produkterna.

Samtidigt står stålindustrin för cirka 7 procent av de totala koldioxidutsläppen i världen. Världens stålproduktion förväntas öka från 1 950 miljoner ton år 2021 till cirka 2 500 miljoner ton år 2050. Sätt det i relation till EU:s Gröna giv, där vi ska vara klimatneutrala 2050, det vill säga ha noll koldioxidutsläpp, så förstår du att vi har en lång och kanske krokig väg framför oss. På Lindab är våra ledord "För ett bättre klimat". Det handlar dels om inomhusklimatet och behovet av ren luft, men också om vårt klimat i stort. Så vad gör vi för att minska dessa utsläpp och bidra till att den Gröna given blir framgångsrik?

2021 ingick vi ett partnerskap med SSAB om en framtid med fossilfritt stål. Och nu, 2023, har vi lanserat produkter i Återvunnet 75-stål. Denna typ av stål består av minst 75 procent återvunnet material och tillverkas i ljusbågsugnar som drivs av förnybar el.

Med cirkulära och rektangulära kanaler tillverkade av Återvunnet 75-stål minskar klimatpåverkan från materialet med 62 procent jämfört med traditionellt stål. Exempel: För en cirkulär ventilationskanal med dimensionen 125 mm innebär detta en besparing på 2,44 kg CO₂e/m (detta avser fossil global uppvärmningspotential). Vi baserar detta på EPD-data, den fullständiga EPD:n kommer att publiceras inom kort. Traditionellt stål tillverkas genom syrebaserad ståltillverkning, vilket inkluderar användning av en masugn. Upp till 50 procent av ett ventilationssystems klimatavtryck, baserat på material, kommer från kanaler tillverkade av stål. Det är därför vi först och främst har valt att fokusera på cirkulära och rektangulära kanaler, helt enkelt för att det är där vi får den största positiva effekten. Som du hör är det Återvunna 75-stålet ett stort steg på vägen mot en mer hållbar framtid, men det är varken det första eller det sista.

Läs mer om koldioxidreducerat stål här.