Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Så renoverar du en gammal fasad

Av Johan Land, 5 dec 2018

renovera-fasad

Förr eller senare kräver alla fasader en renovering. Oavsett hur snygg fasaden en gång var, så kommer dagen oundvikligen då den inte längre håller måttet, antingen är den inte länge tät eller så har väder och vind gjort den sliten med åren.

Om din fasad, med mindre reparationer, faktiskt är tät och fungerar så kan det kännas onödigt att riva den. Men det kanske också krävs mycket jobb för att få ytskiktet snyggt igen?

Här hjälper vi dig med tre lösningar som går att montera på en gammal fasad som ändå är tät, och ger din fasad ett nytt utseende och en ny karaktär.

1. Exklusivt intryck – Fasadkassetter

Fasadkassetter gav fasaden på GKN ett ordentligt lyft.

Kassetter ger din fasad ett exklusivt intryck. De går att få i många utföranden och färger, och här kan man leka med färgerna och även välja flera nyanser av samma färg. Storleken på kassetterna går att anpassa till just din fasad och valet mellan små och stora kassetter bidrar till den stil du vill ge byggnaden. Ett extra effektfullt utseende kan du skapa om du blandar kassetter med andra material, till exempel tegel eller betong.

Med kassetter går det att skapa en välventilerad lösning som gör att den befintliga fasaden andas och behåller sina egenskaper.

2. Spara energi – Sandwichpaneler

På XL-Bygg Fresk i Östersund gav renoveringspaneler både ett lyft utseende- och energimässigt.

En smart lösning är renoveringspaneler, som har en utsida av plåt och en kärna av mineralull. De går snabbt att montera och du får både ytskikt och isolering i ett. Ett litet avstånd mellan panelen och väggen gör att det finns utrymme för fasadens ojämnheter, vilket underlättar vid monteringen. Ett bra sätt att tilläggsisolera på!

Sandwichpaneler finns i många färger och det går att med hjälp av mönster och färg att skapa en personlig och snygg fasad.

3. Snygg fasad med liten budget – Byggplåt

Vanlig byggplåt kan vara lösningen på många enkla fasadrenoveringar.

En relativt vanlig fasadlösning som byggplåt, kan varieras näst intill i det oändliga. Sortimentet är brett, både vad gäller profilvarianter och färger. Flera vanliga plåtprofiler ser dessutom helt annorlunda ut om de vinklas 90 grader och monteras liggande. Här gäller det att tänka utanför boxen och våga vad gäller färg och form. Ett tips är att välja två olika färger eller plåtprofiler på byggnaden. Med en genomtänkt fördelning mellan byggnadens olika fasadytor, kan fasaden kännas exklusiv även med en liten budget.

Oavsett vilken lösning som passar bäst på just din fasad, kommer du få plåtens alla positiva egenskaper ur hållbarhetsperspektiv på köpet.

Vill du veta mer? Ta en titt på våra referensobjekt

 

Ämnen: Byggprodukter, Fasad

Johan Land

Johan jobbar på vår marknadsavdelning. Han gillar allt med digitala medier, Liverpool FC och mat. Även självutnämnd expert på bordshockey och pingis.

johan.land@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Lindabs blogg

Lindabs blogg siktar på att ge dig en inblick i vårt företag och bransch. Vi vill dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.