Hoppa till huvudinnehållet

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Så enkelt förbereder du din fastighet inför vintern

Av Niklas Eriksson, 19 sep 2016

Nu kommer hösten med regn och rusk. Alla med bilar kontrollerar sina vindrutetorkare och däckmönster men hur många ser över sitt hus?

Visste du att taket och takavattningen är bland det viktigaste du har på ditt hus. Taket är det som håller ditt hus torrt och takavvattningen skall se till att vattnet som faller inte rinner ner och skadar din fasad. Det kan helt enkelt beskrivas som husets regnrock.

Man bör kontrollera taket minst en gång varje år och då kan det vara läge att göra det nu inför hösten. Här är en kort checklista du kan använda dig av för att se till att taket och takavvattningen håller din fastighet torr.

  1. Kontrollera att pannor och hängrännor är hela. Söndriga pannor och hängrännor bör genast bytas ut.
  2. Rensa tak och hängrännor från skräp. En monterad hängränna ska luta lite framåt för att eventuellt vatten som svämmar över skall rinna utåt istället för in mot fasaden, och har man otur med löv och grenar i rännan kan just det hända. Om rännan svämmar över in mot fasaden gör det att fasaden står fuktig under en längre tid och du får påväxt på fasaden som, om du har riktig otur, även kan ge fuktskador i stommen.

  3. Tvätta taket och rännor. Om man behöver tvätta av plåtdetaljerna man har på taket ska man använda ljummet vatten och en mjuk borste samt ett milt rengöringsmedel. Genom att tvätta taket årligen förlänger du även livslängden på taket då smutsen långsamt sliter på ditt tak.

Det är en billig åtgärd att ta en timme eller två för att se till att ditt tak och takavvattning uppfyller sin funktion och om du inte känner dig säker med höjder kan du kontakta en plåtslagare som gärna gör en kontroll och fixar till din hängränna. Ta hand om din fastighet, det är kanske din största ekonomiska investering i livet.

Oavsett är det viktigt att alla som ger sig upp på taket använder rätt säkerhetsutrustning. Det spelar igen roll om du är 30 meter eller 3 meter upp, ett fall kan vara förödande från alla höjder. Det är ofta när man minst anar det som olyckan är framme.

Håll dig säker på taket Köp din utrustning här!Inte webbshoppskund ännu? Registrera dig här

 

Ämnen: Taksäkerhet, Tak, Takavvattning

Niklas Eriksson

Niklas är produktspecialist här på Lindab och arbetar med Lindab Academy. Han är utbildad byggnadsingenjör på Chalmers och passerar du Halmstad är chansen stor att du ser honom kitesurfandes bland vågorna.

niklas.eriksson@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Följ oss

Om Lindabs blogg

Vår blogg siktar på att ge dig en blick in i vårt företag. Vi skulle vilja dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.