Byggförenklaren

Så skyddar du taket och arbetarna – vikten av ett komplett taksäkerhetssystem

Skriven av Ronny Palm | 15 nov 2024

Visste du att fall från tak är den vanligaste orsaken till allvarliga olyckor inom byggbranschen? Ett tak som saknar rätt säkerhetsutrustning kan leda till tragiska händelser på bara några sekunder. Oavsett om det är en plåtslagare, sotare eller fastighetsskötare som arbetar på taket, riskerar de sina liv om taksäkerheten inte prioriteras. Tyvärr är det först efter en olycka som många inser vikten av ett korrekt installerat taksäkerhetssystem – något som kan och bör förhindras.

Det är hög tid att hela branschen tar taksäkerhet på större allvar. Tak är inte bara en skyddande yta för byggnaden, utan även en vanlig arbetsplats för plåtslagare, sotare, fastighetsskötare och andra yrkesgrupper. Genom rätt kunskap och att satsa på ett komplett och korrekt installerat taksäkerhetssystem gör du inte bara taket till en trygg arbetsplats, utan du förebygger även olyckor och skyddar takets hållbarhet. Det är också ett sätt att undvika kostsamma juridiska problem, eftersom lagen kräver att fastighetsägare ansvarar för säkerheten på taket.

Lagar och regler – vad säger lagen?

I Sverige regleras taksäkerhet av Arbetsmiljöverket, och det finns tydliga lagar och förordningar som fastighetsägare och arbetsgivare måste följa. Om det inte finns tillräcklig säkerhetsutrustning på plats, eller om denna inte är korrekt installerad, riskerar både fastighetsägare och arbetsgivare böter eller andra påföljder.

Som fastighetsägare kan du också hållas ansvarig om någon skadas på grund av bristfälliga säkerhetsanordningar. Att följa reglerna är alltså inte bara en fråga om etik och ansvar, utan även ett sätt att skydda dig själv juridiskt. Att förstå taksäkerhet är inte alltid lätt, men det är något vi alla har ett ansvar att hålla koll på. När jag föreläser om taksäkerhet och dess lagar och regler, brukar jag skära upp lagarna i fyra mindre tårtbitar, för att göra det mer lättsmält. Bitarna representerar obligatoriska krav vid fast arbetsplats och gäller samtliga, och ingen undantas från deras efterlevnad.

Viktiga krav att känna till:

  1. Mellan uppstigningsställen till taket och fasta arbetsställen ska det finnas fasta takstegar och gångbryggor, eller andra motsvarande anordningar.
  2. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att rätt utrustning finns på taket. Man ska vara löpande förankrad vid all vistelse på tak från 2 meters höjd på ett ergonomiskt lämpligt sätt genom att följa den tekniska utvecklingen i samhället.
  3. Kräver snörasskydd enligt rätt svensk standard. Snö och is får inte skada person eller egendom.
  4. Krav från fastighetsägaren att taksäkerheten alltid är i gott skick, detta genom att bedriva service och underhåll.

Sammanfattningsvis är det otroligt viktigt att prioritera taksäkerhet och att inte låta ekonomiska aspekter styra beslutsfattandet. Genom att prioritera säkerheten ger vi inte bara våra arbetare en trygg arbetsplats utan också ett tydligt budskap om att deras välbefinnande är vår främsta prioritet. Det är genom att investera i säkerheten som vi skapar en bransch som är hållbar och gynnsam för alla inblandade parter i framtiden. Att följa regelverket och investera i adekvata säkerhetslösningar är inte bara en moralisk och juridisk skyldighet, utan det är också en klok investering i både människoliv och samhällelig välfärd. Låt oss tillsammans bli en moralisk kompass och visa den säkra vägen.