Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Håll tätt - Hur viktigt är det med täta kanaler i ett ventilationssystem?

Av Ola Berg, 25 nov 2016

Inomhusklimatet påverkar bland annat din hälsa och din produktivitet, men visste du att det även påverkar din ekonomi? Hur då, tänker kanske du. Det finns ett flertal sätt som det påverkar din ekonomi på. Exempelvis installationskostnader, men i det här inlägget kommer vi att fokusera på något som vi på Lindab lagt ner mycket möda på - lufttäthet.

Hur kan lufttäta kanaler spara mig pengar?

Om ventilationssystemet inte är lufttätt, måste läckaget kompenseras med ett ökat fläktflöde. Detta kräver en överdimensionering av enhetens delar såsom fläktar, filter, kyl- och värmebatterier, värmeväxlare och så vidare. Allt detta leder till en ökad energiförbrukning och därmed ökade kostnader och en större inverkan på miljön än nödvändigt. Det är heller inte helt ovanligt att den läckande luften kan orsaka ett störande och väsande oljud.

Du kanske tror att det bara är luft, det kan inte vara så dyrt. I en förstudie som BeBo (Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus) gjort säger de att ventilationssystemen står för ungefär 30 procent av det totala energibehovet i bostäder. Man säger också att på 10 ventilationssystem som man mätt visar på ett läckage på 35 procent.
SP (Sveriges tekniska Forskningsinstitut) har också gjort en mätning på uppdrag av Svensk Ventilation och Isoleringsfirmornas Förening, i samråd med Energimyndigheten som visar på att läckaget av otäta kanaler står för stora energikostnader.

Exemplet nedan är baserat på ett ventilationssystem med diameter på 250 mm och en kanallängd på 30 meter. På detta lilla system kan du spara ungefär 3 300 kr/år med kanalsystem i C-klass jämfört med A-klass. (3 792-478=3 314 kWh/år; om 1 kWh = 1 SEK). Detta är enbart baserat på energiförlusterna på grund av läckaget. Man ska veta att även ett isolerat system påverkas negativt av otätheter, vilket får till följd att man inte får ut maximal effekt av isoleringen.

varmeforlust-kanalsystem-2.png

Här är en film där du tydligt kan se vad som händer om det bara saknas en liten skruv i ditt ventilationssystem. Det framgår tydligt hur viktigt det är med ett tätt system, och att det även är viktigt med montaget.

Det bästa ventilationssystem för lufttäthet

Vi lät TÜV (Technischer Überwachungsverein) Rheinland testa fem olika ventilationssystem för lufttäthet - men även för investeringskostnad och installationstid. Du kan ladda ner rapporten genom att klicka på knappen nedan.

Ladda ner TÜV-rapporten nu

 

Ämnen: Ventilation, Inneklimat

Ola Berg

Ola jobbar som utvecklingsingenjör på Lindabs ventilationsavdelning som kallas för labbet. Ett riktigt proffs på ventilation.

ola.berg@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Lindabs blogg

Vår blogg siktar på att ge dig en blick in i vårt företag. Vi skulle vilja dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.