Hoppa till huvudinnehållet

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

En innovationshubb för inneklimatet

Av Daniel Tingvall, 4 mar 2021

shutterstock_446681404_red (2)

Varför bryr vi oss inte mer om inomhusklimatet? Det är en nyckelfråga för oss på Lindab och vår kreativa avdelning Lindab Innovation Hub har som huvudsyfte att experimentera kring och informera om ett bra och hälsosamt inneklimat.

Luftföroreningar är en av de största globala miljö- och hälsoutmaningarna. Inomhusluften är upp till fem gånger så förorenad som utomhusluften. Det innebär att vi har högre risk att drabbas av astma och andra luftvägssjukdomar om vi bor i byggnader med dålig luftkvalitet. Barn är dessutom känsligare än vuxna. Ett problem som vi på Lindab vill vara med och lösa.

Lindab Innovation Hub öppnade officiellt under våren 2019 och har sitt kontor i Helsingborg. Hubben drivs som en fristående organisation och leds av Nicklas Friberg. Teamet har i uppdrag att utforska nya tekniker och affärsmodeller. Den nya kunskapen ska spridas inte bara inom Lindab, utan till hela branschen.
- Vårt jobb är att experimentera med teknik, produkter, koncept och affärsmodeller för att hitta hållbara lösningar med målet att alla människor har rätt till att andas bra luft, säger Nicklas Friberg, Head of Lindab Innovation Hub.

Avdelningen utmanar befintliga attityder och lyfter upp nya insikter för en friskare och framför allt en mer hållbar inomhusmiljö för alla människor.
- Ett citat vi går efter är ”If you want to change the game, you can’t play by the rules.”. Om vi verkligen vill få upp frågan på agendan är det viktigt att vi vågar utmana gamla sanningar och traditioner.

Varje dag äter en vuxen cirka 1 kg mat, dricker 2-3 liter vatten och andas in cirka 10 000 - 15 000 liter luft. Det innebär 8 till 10 liter luft varje minut. Så, varför bryr vi oss så lite om inomhusluft? Är det för att vi inte kan se det?
- Genom att använda olika typer av sensorer kan vi visualisera inomhusluft. Vi tror att en anledning till att bra luftkvalité inte prioriteras är att man inte kan se den. Därför använder vi information för att göra problemen med dålig luft så tydliga och visuella som möjligt.

Innovationshubben erbjuder även en startup-miljö för företag i branschen, som kan utveckla nya produkter och tjänster inom inomhusklimat till alla typer av byggnader. Teamet består av personer med olika bakgrund och kompetenser för att få en bra blandning.

Är ni alltid innovativa och tänker utanför boxen?
- Vårt motto är att tänka kreativt, alltid ha användaren i fokus och att se möjligheter, inte hinder. Jag tycker att vi har ett arbetssätt som gör att vi kan arbeta på ett kreativt och öppet sätt. Även om det säkert kan kännas ostrukturerat när någon kommer till vårt kontor och bara ser massa post-its överallt.

Läs mer om  Lindab Innovation Hub

 

Ämnen: Inomhusklimat, Lindab, Inneklimat

Daniel Tingvall

Daniel jobbar på vår marknadsavdelning. Han är en hejare på padel och har en stor kärlek till fotbollslaget Halmstad BK.

daniel.tingvall@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Följ oss

Om Byggförenklaren

Vi tillhandahåller denna blogg för att delge dig av vår kunskap och ger råd från 60 år i bygg- och ventilationsbranschen.