Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Varför behöver man takavvattning?

Av Anders Bergstrand, 2 maj 2019

takavvattning

Takavvattningssystem installeras för att samla upp och kontrollera regnvattnet så att det inte förstör fasader och fundament. I Sveriges regniga och varierande väderlek är installationen av takavvattning i ett bostadshus självklart, men även för andra byggnader som till exempel lagerlokaler, kontorsfastigheter, garage eller cykelskjul bör takavvattning vara installerat.

Takavvattningen spelar en avgörande roll för att skydda byggnaden från fuktskador. Slarv med dränering har visat sig vara en av huvudorsakerna till fuktskador i fastigheter. Mängden vatten som samlas runt byggnader är stor i Sverige. Om en årlig nederbörd skulle tillåtas rinna direkt ner från taket på en genomsnittlig villa, skulle det i slutändan handla om en fem meter hög vattenpelare runt om hela byggnaden.

Om ett ordentligt vattenavrinningssystem inte är installerat på byggnaden bildas det allvarliga problem med fukt på väggar och på fundamenten som fastigheten står på. De estetiska nackdelarna skulle också vara tydliga både på väggar och i marken runt fastigheten.

Ett hållbart och väldesignat takavvattningssystem skyddar husets fasad, och är även ett viktigt designelement på huset. Det skyddar husstrukturen och påverkar hela livslängden på byggnaden.

För enkelhetens skull har vi gjort en PowerPoint-presentation som tar upp de viktiga punkterna i varför man behöver takavvattning. Använd den gärna.

Ladda ner PowerPoint

 

Ämnen: Byggprodukter, Takavvattning

Anders Bergstrand

Anders är vår alldeles egna plåtexpert. Med en bakgrund som plåtslagare kan han det mesta om både falsar och bleck. Träffar du honom är chansen stor att han är ute med sin Lindab Academy-bil och sin ständiga följeslagare, hunden Hogge.

anders.bergstrand@lindab.com

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Byggförenklaren

Vi tillhandahåller denna blogg för att delge dig av vår kunskap och ger råd från 60 år i bygg- och ventilationsbranschen.