Byggförenklaren

Varför använda stål istället för trä i byggnader?

Skriven av Johan Andersson | 11 feb 2016
Jag får ofta frågan om varför du bör använda stål och inte trä eller betong i byggandet? Finns det ett exakt svar på detta? Naturligtvis, eftersom jag arbetar i stålindustrin så är min åsikt lite färgad, men ändå – läs vidare och ta reda på om jag har rätt eller fel.

Stål överför värme och ökar värmeförluster

Sant – stål överför mycket mer värme än trä i en rak jämförelse mellan materialen. Detta är dock inte sant i ett inbyggt väggelement. Varför? Först och främst, en tunn stålbalk eller stålregel är mindre än en millimeter tjock, det vill säga mycket tunnare än en träregel med liknande tekniska egenskaper. I verkligheten täcker stål mindre än 1 % av det värmeförlorande området i din vägg. Så vad är då resten? Isoleringsmaterial - med mycket bättre termiska egenskaper än timmer (eller betong för den delen). Så från ett väggperspektiv finns det en fördel i att använda stål med en högre grad av isolering i väggen. Ovanpå det gör vi oftast slitsar i profilerna för att minska värmeförlusten ännu mer (i själva verket sex gånger mindre än massivt stål). Min slutsats är att om du arbetar med passivhus eller andra högriskobjekt bör du använda stål. Det har fler fördelar än nackdelar när det gäller värmeförlust, fuktutmaningar och vikt kontra prestandaförhållande.

Stål är svagt när det gäller brandprestanda

Sant - stål som värms upp till mer än 450 grader förlorar halva sin lastkapacitet. Så varför bygger vi stålbyggnader över huvud taget? Jo, först och främst bidrar inte stål till branden i sig. Så genom att använda andra icke-brännbara material i byggnaden som mineralull, gipsskivor och så vidare, är det enda som kommer att brinna de saker du har i din byggnad. Till exempel möbler, hushållsartiklar eller vad som nu förts in i byggnaden. Så när stålet är varmare än 450 grader, och upp till 450 grader finns faktiskt cirka 90% av bärförmågan kvar, var är du då? Alla stålbyggnader kan byggas för att uppfylla de tuffaste kraven, och det är ingen slump att de flesta höga byggnader har en stålkonstruktion eller betong armerad med stål! Trä brinner mycket bra - jag njuter av det i min eldstad varje vinter.

Stål är bullrigt

Nix - det är det inte. I själva verket är en byggnad som byggts med tunna stålreglar i väggarna mer tyst än om väggarna var gjorda av trä eller betong. Detta har varit känt för gipsskivetillverkare i många år och det är också anledningen till att de flesta skiljeväggar är tillverkade av tunt stål och gipsskivor i dag. Med hjälp av tunt stål i en yttervägg är det möjligt att bygga hus i närheten av starkt trafikerade områden med högsta inomhuskomfort förutsatt att du väljer ljuddämpande fönster, dörrar och så vidare. Okej, kapa en stålprofil kan vara mer högljutt än att kapa en träregel och det leder oss även in på nästa ämne.

Stål är svårt att skära på plats

Ja, du bör undvika det - och detta kan göras genom att använda en av de senaste designmjukvarorna, som inte bara ger en bra 3D-vy åt dina projekt, men också en kaplista och montageritningar för installationsarbetarna. Detta innebär att du kan rita och designa ditt projekt med all elektronisk information oförstörd hela vägen till rullformningen! Det ger dig en riktig "vad du ser är vad du får"-upplevelse. Med precision i kapningen av stålprofilerna, i kombination med förpackningsinstruktioner och ritningar för on- eller offsite-montering är detta framtiden. Ingen kapning! Ingen som jobbar med detta vill att standardlösningen ska vara att kapa på plats.

Det här var bara den korta listan över alla de antaganden människor berättar för mig om varför det inte fungerar med stål. Ovanpå alla ovanstående argument - stål är det mest återvunna materialet i världen. Så nästa gång när du väljer mellan trä och stål skulle du inte hellre använda lite återvunna bilar än att fälla några träd?

Om du tycker att innehållet verkar bekant beror det på att det här blogginlägget tidigare har publicerats på vår engelska blogg.