Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Hur skottar man tak på ett säkert sätt?

Av Magnus Dahlberg, 16 okt 2015

Runt om i landet får vi in rapporter på att snön har börjat falla. Med tanke på det är det hög tid att se över sin taksäkerhetsutrustning och vara redo för den stundande vintern med snö och is på Sveriges tak. För även om en snöflinga kan se lätt och härlig ut så ökar den snabbt i vikt när den får sällskap av sina kompanjoner. En meter snö på en normalstor villa motsvarar ungefär vikten av tolv personbilar. Ett normalt villatak ska hålla för minst 150 kilo snö per kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär 40 centimeter blötsnö. Med andra ord, det kan vara bra att veta hur du skottar bort snö från taket på ett säkert sätt. Här är fem punkter att tänka på innan du ger dig upp på taket

1. Din och andras säkerhet

Innan snön ens har fallit är det alltid bra att se över taksäkerhetsutrustningen på taken. Finns det takbryggor, takstegar och snörasskydd? Alla tre kan vara skillnaden mellan liv och död. Fastighetsägaren har en skyldighet att se till att snö och is inte faller ner och skadar personer och egendom på gator och trottoarer. Ett snörasskydd minskar direkt risken för den typen av olyckor.

Hur skottar man ett tak säkert då? När du skottar taket bör ni vara minst två personer. En som utför själva snöröjningen medan den andra har koll på att säkerhetslinan är sträckt och ordentligt fäst i säkerhetsanordningen. Sker skottningen i en miljö där det finns förbipasserande behövs det även en säkerhetsvakt på marken som varnar och att området spärras av.Innan ni börjar skotta snö från taket är det också bra att bestämma var snön ska placeras när den skottas av taket, tänk på att inte bygga stora snövallar intill husväggar då det kan orsaka fuktskador när snön smälter.

2. Skotta jämnt

Det betyder inte att du ska skotta jämt som i ”skotta hela tiden”, utan att du ska fördela din takskottning jämnt. Om du skottar all snö på en och samma yta först är risken stor att du snedbelastar byggnaden vilket kan skapa överbelastning och kollaps. Det bästa är istället att skotta smala remsor på 1,5 – 2 meter i bredd med 3 till 5 meters mellanrum. Dessa remsor sträcker sig från nock till takfot så att taket i det första steget blir randigt. Efter det kan man gå tillbaka och skotta bort de kvarlämnade snöremsorna.

3. Lämna lite snö

Även om det kan kännas bra att få taket helt fritt från snö så är det en bra idé att lämna cirka 10 centimeter snö kvar på taket. Du riskerar annars att skada taket med snöskyffeln när du skottar, vilket kan leda till ett läckande tak.

4. Skotta inte alla tak

Det är inte alla tak som behöver skottas fria från snö. Ett sadeltak på en normalvilla där huset inte står i vinkel och takfallet är på minst 45° behöver vanligtvis inte skottas, snön brukar istället rasa ner av sig själv i töväder.Däremot behöver du skotta platta tak och sadeltak som har ränndalar och vinkelrännor. Där är risken för drivbildning stor och belastningen på taket kan öka kraftigt.

5. Licens och utbildning

Om du har ett företag som arbetar med att skotta tak eller är fastighetsägare som anlitar takskottare så kan det vara bra att veta att de flesta av Sveriges försäkringsbolag ställer krav på licens och utbildning hos de som utför arbetet. Det här gäller även underentreprenörer. Du kan läsa mer om det här på skottasäkert.se som även utfärdar licenser. Det är även arbetsgivarens ansvar att undersöka taket innan anställd personal får påbörja arbetet. Viktigt att nämna är också att från och med den 1 januari 2015 har arbetsmiljöverket infört en sanktionsavgift om inte aktuella regler för snöskottning på tak följs. Du kan läsa mer om säkrare snöskottning från tak och om sanktionsavgifterna på Arbetsmiljöverkets webbplats.

Nu hoppas jag att alla får en härlig vinter och att vi skottar våra tak rätt och säkert!

Ämnen: Taksäkerhet

Magnus Dahlberg

Magnus är Produktchef för Taksäkerhet och Bandtäckning på Lindab. Han är en sann expert på taksäkerhet och vet vad som krävs för att hålla oss säkra på våra tak.

magnus.dahlberg@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Lindab-bloggen

Lindab-bloggen siktar på att ge dig ett spår inuti vårt företag. Vi skulle vilja dela vår kunskap från över 50 år av produktion för konstruktions- och ventilationsbranschen.