Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Så underhåller du din stålplåt

Av Carina Petersson, 30 jan 2017

Underhåll-av-stålplåt.png

Funderar du på hur du ska underhålla din stålplåt? Ta det lugnt och sitt ner i båten, här kommer 5 skötselråd för väggplåt, takplåt, takavvattningssystem och fasadkassetter.

Färgbelagda byggkomponenter bör kontrolleras regelbundet. Här kommer mina 5 tips för underhåll av stålplåt:

 1. Initial besiktning
  Omedelbart efter installeringen ska alla lösa föremål som fästen, plåtbitar, borrspån och andra metallföremål avlägsnas från takytor, takavvattningssystem eller kanter på fasadkassetterna.

 2. Okulär besiktning
  Det är bra att göra en allmän kontroll av färgbeläggningen varje år. Granska beläggningen med blotta ögat på cirka 1,5-2 m avstånd. Kontrollera beläggningens skick. Glöm inte girar och takfötter. Flagnande färg, ojämnt blekt färgyta, kritning och sprickbildning samt lokala repor är tecken på att färgbeläggningen behöver repareras.

 3. Håll rent
  Kontrollera att taket, väggen eller takavvattningen är ren. Skräp och smuts håller plåten fuktig och medför en risk för korrosion.
   
 4. Rengöring
  Ofta räcker regnet till för att hålla plåten ren. De avlagringar av smuts som regnet inte klarar att skölja bort kan man tvätta bort med en mjuk borste och vatten. Var extra noggrann med ytor som finns i så kallad regnskugga, det vill säga där regnet inte kommer åt att skölja av plåten. I områden med förorenad luft kan det behövas en tvättmedelslösning för att få plåten ren. Man kan till exempel använda vanligt diskmedel eller industritvättmedel. Dosera enligt tillverkarens rekommendationer. Skölj noga efteråt.

 5. Bättringsmålning
  Om färgskiktet har små och få skador i lacken, kan de repareras genom bättringsmålning. Använd då en lufttorkande färg och måla med en smal pensel enbart på det ställe som har repats. Eftersom man kan förvänta sig att denna färg med tiden förändras annorlunda än den fabrikslackerade färgen, är det viktigt att bara måla där det behövs.

Vi har även en djupare guide för hur du bäst sköter din färgbelagda stålplåt. I den får du fler tips och saker du kan tänka på för att hålla din plåt i toppskick.

Ladda ner guide

 

Ämnen: Stål, Byggprodukter, Tak, Takavvattning

Carina Petersson

Carina jobbar som produktchef för delar av Lindabs plåtprodukter. Hon har stenkoll på vad som går och vad som inte går att göra med en plåtbit.

carina.petersson@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Lindabs blogg

Vår blogg siktar på att ge dig en blick in i vårt företag. Vi skulle vilja dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.