Hoppa till huvudinnehållet

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Dålig luft gör dig dum

Av Johan Land, 22 okt 2018

dålig-luft-gör-dig-dum

Ren luft är en förutsättning för att människor ska må bra och leva länge. Det kommer titt som tätt rapporter om hur allvarlig situationen är, och bara i Europa beräknas 500 000 människor förkorta sin livslängd på grund av luftföroreningar. Och allt fler negativa effekter av luftföroreningar upptäckts kontinuerligt. En studie som kinesiska forskare publicerat i den vetenskapliga tidskriften PNAS har slutsatsen att smutsig luft sänker din intelligensnivå.

Forskarna har samlat information om luftföroreningar, och jämfört dem med data från intelligenstester i flera kinesiska städer. Sambandet var väldigt tydligt: Mer föroreningar - sämre resultat i testerna. Bland annat sjönk matematik- och språkkunskaper i samband med att luftkvalitén sjönk.

Förklaringen finns sannolikt i att luftföroreningarna orsakar stress och nervinflammationer hos människor. Vilket resulterar i att hjärnan fungerar sämre, som i sin tur påverkar de beslut du tar i vardagen. Män drabbas värre än kvinnor, forskarna misstänker att det kan ha att göra med skillnader i hjärnornas struktur eller hur de agerar i områden med dålig luft.

Luftföroreningar är inte bara ett problem i Kina utan det är även ett stort problem här i Europa. Enligt en rapport publicerad av phys.org så orsakar luftföroreningar över 500 000 för tidiga dödsfall i Europa, och detta trots att luftkvalitén långsamt blir bättre.

Över 5000 människor i Sverige dör en för tidig död på grund av sjukdomar som orsakats av luftföroreningar, enligt Svenska Miljöinstitutet (IVL). Luftföroreningar kan ge både akuta och långsiktiga effekter på hälsan, t.ex. luftvägssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar

Vikten av ett hälsosamt inneklimat i vår tid är otroligt stor och en förutsättning för ett friskt och välmående samhälle. Samtidigt som vi måste ta tag i de problem som är kopplade till luftföroreningar och miljön.

Tänk på vad du andas.

Kommentera gärna vad du har för tankar kring problemen med luftföroreningar, eller hör av dig till oss för att diskutera inneklimat. 

Kontakta oss och diskutera ventilation och inneklimat

Foto av Mathew Schwartz på Unsplash

 

Ämnen: Ventilation, Inneklimat, miljö

Johan Land

Johan jobbar på vår marknadsavdelning. Han gillar allt med digitala medier, Liverpool FC och mat. Även självutnämnd expert på bordshockey och pingis.

johan.land@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Följ oss

Om Lindabs blogg

Lindabs blogg siktar på att ge dig en inblick i vårt företag och bransch. Vi vill dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.