Hoppa till huvudinnehållet

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Design- och färgalternativ för din takavvattning

Av Johan Land, 9 jul 2019

Svart-2

Takavvattningen har en betydande inverkan på byggnadens övergripande utseende och estetik eftersom det på sätt och vis utgör ramen för hela byggnaden. De flesta leverantörer av takavvattning tillhandahåller de mest populära basfärgerna som också används i takmaterial. Vanligtvis kan du hitta kulörerna mörkgrå, svart och vitt. Men det finns roligare alternativ än så.

För ett unikt slutresultat kan du välja mer speciella kulörer, som exempelvis olika metallickulörer. Nakna material som Magestic eller äkta koppar, kan också användas för att få en känsla av klass och stil till byggnadens utseende. Magestic är till exempel ett material som åldras i takt med tiden och smälter snyggt in i sin naturliga omgivning.

Att kombinera olika kulörer är också ett kul sätt att anpassa en byggnad. Kombinera, till exempel, vita hängrännor och tegelröda stuprör med träklädda väggar och profilerat plåttak och du har en elegant kombination. Ta dig tid att fundera på hur du vill att ditt hus ska se ut och hur du vill att det ska skyddas. Antingen ser man hängrännor och stuprör som något som ska smälta in i omgivning och med byggnaden, eller så använder man dem som ett extra designelemet som får byggnaden att lyfta. 

Här är lite inspirationsbilder för att få tankarna att börja flöda:

Magestic

Magestic är en blandning av zink och magnesium som gör att materialet åldras i takt med tiden. Beroende på dess omgivning så skapas det en patinering som gör den mörkare och naturligare. Passar väldigt bra på hus som man vill bevara i en viss stil eller ge en lite rustik känsla.

Magestic-2

Här har vi Magestic på en klassisk svensk röd villa med vita knutar. Extra snyggt blir det när man kombinerar takavvattningen med matchande takplåt.

Svart

Svart takavvattning går aldrig ur tiden. Den fungerar dessutom till de flesta olika kombinationer. Här på en naken träfasad. Även placeringen av stupröret är något som kan påverka utseendet av hela fasaden, här skapar den en spännande symmetri när det placeras mitt på väggen. Många matchar sin takavvattning med sina fönsterbleck för att skapa en vacker helhet.

Grafitgrå

Grafitgrå är en modern kulör som blir väldigt snygg på en naturlig grön fasad som på bilden. Smälter in bra i de flesta miljöer.

antracitmetallic-2

Antracitmetallic är en kulör som passar bra på nästan alla typer av fasader och färger. Ger en modern känsla som lyfter hela den vita fasaden på bilden.

Silvermetallic

Silvermetallic är en annan kulör som också är en favorit bland många. På en mörk fasad som på bilden ramar den in huset på ett stilrent sätt.

antracitmetallic

Antracitmetallic passar lika bra på en vit träfasad som på en tegelröd putsfasad. Snyggt matchad med vindskivor och fönsterkarmar.

Koppar

En personlig favorit är takavvattning i koppar. Metall har länge varit en populär trend inomhus, är det dags att den sätter sin prägel på utsidan också? Passar väldigt bra på en stenfasad som på bilden.

Brun

Det är i detaljerna det sitter. Välplanerat brunt stuprör som matchar väl med både dörrar och fönster.

Svart-2

Även här ger ett centralt placerat stuprör hela huset en annan känsla. Snyggt med svart på tegelrött!

Tegelrött

Att matcha fasaden med takavvattningen är ett bra knep för att få en tjusig helhet. En något mörkare nyans på takavvattningen jämfört med fasaden och du har en härlig balans mellan tak, väg och vattenavrinning.

Vill du veta mer? Ta en titt i vår inspirationsbroschyr för takavvattning.

Ladda ner inspirationsbroschyr

 

Ämnen: Takavvattning

Johan Land

Johan jobbar på vår marknadsavdelning. Han gillar allt med digitala medier, Liverpool FC och mat. Även självutnämnd expert på bordshockey och pingis.

johan.land@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Följ oss

Om Byggförenklaren

Vi tillhandahåller denna blogg för att delge dig av vår kunskap och ger råd från 60 år i bygg- och ventilationsbranschen.