Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Hur fungerar integrerade solceller?

Av Rasmus Larsson, 13 jun 2019

Lindab-integrerade-solceller-i-tak

Integrerade solceller är solcellsfilmer som byggts ihop med taket. En tunn solcellsfilm som limmats fast på ett plåttak är både en snygg och smidig lösning som ger taket ett naturligt utseende och samtidigt utvinner miljövänlig el. När solens strålar träffar solcellerna uppstår elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan av solcellen. Genom att koppla en ledning mellan fram- och baksida på cellen så kan man utvinna ström i form av likström.

Solpaneler kopplas traditionellt direkt till en växelriktare som omvandlar strömmen till växelström som sedan kan användas i hushållet. Moderna lösningar med integrerade solceller i taket bygger på att man kopplar två solpaneler till en optimerare uppe på taket som i sin tur kopplas till växelriktaren. Optimeraren säkerställer att solpanelerna producerar på en optimal nivå hela tiden.

Växelriktaren omvandlar strömmen från optimerarna samtidigt som den innehåller olika säkerhetsfunktioner och kommunicerar med övervakningsportalen.

Hushållets elmätare läser av produktion och förbrukning, på så sätt kan elbolaget kan hålla koll på vilken el som säljs till elnätet och vilken el som köps. Detta rapporteras sedan till elbolaget som då kan betala dig för den producerade elen som du själv inte nyttjar. Med egna solceller blir du också mindre beroende av hur priset på el varierar, och du bidrar samtidigt till ett hållbarare samhälle.

Överskottsproduktionen skickas ut på elnätet och ger elnätet en effektivare distribution av el då man slipper skicka el över långa sträckor. Exempelvis kan det bli så att din granne köper elen av dig som du inte använder.

Så fungerar integrerade solceller i fem steg:

1

Solpaneler består av solceller som fångar solljus och omvandlar detta till likström.

2

En optimerare säkerställer att solpanelerna producerar på en optimal nivå hela tiden genom något som kallas MPPT (Maximum Power Point Tracking), varje optimerare kopplas till två solpaneler.

3

En växelriktare omvandlar likströmmen från solpanelerna till växelström som kan till exempel användas för att driva olika apparater eller ladda din elbil.

4

Elmätaren används för att mäta vilken el som du producerar och säljer till elnätet och för att mäta vilken el som köps och förbrukas av hushållet.

5

All elproduktion som inte förbrukas av hushållet skickas ut på elnätet och kan då användas av någon annan i närheten istället för att elbolaget måste skicka el över långa sträckor.

 

Vill du veta mer? Läs mer om Lindabs solcellslösning här

 

Ämnen: Tak, Energi

Rasmus Larsson

Rasmus är produktutvecklare på Lindab och har full koll på både solenergi, taklösningar och hur man kombinerar de båda tillsammans.

rasmus.larsson@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Byggförenklaren

Vi tillhandahåller denna blogg för att delge dig av vår kunskap och ger råd från 60 år i bygg- och ventilationsbranschen.