Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Hur kan ultraljud bidra till energieffektiv ventilation?

Av Magnus Jacobsson, 5 jul 2017

ultralink-blogg-2.png

I dagens byggnadsindustri pratas det mycket om innovationer, bland allt från mässor till media och olika seminarier. Men för att förstå vikten av innovationer kan vi inte enbart prata om olika teknologier, vi måste visa användarna vilka fördelar det ger dem och vad det kan innebära i ett bredare perspektiv.

Människan har gått från hästar till bilar, från amfiteatrar till biosalonger, från brevduvor till mobiltelefoner och från vinyl till strömmad musik. Nu är det även dags för ventilationsindustrin att ta ett nytt steg (japp, rubriken är en hint).

Under de senaste fem åren har ett rekordstort antal energieffektiva initiativ tagits inom området för klimatpolitik. Ökade krav på energibesparing och fokus på förbättrat inneklimat skapar krav på nya teknologier och innovationer som bidrar till att minska energiåtgången i byggnader. Det är här som ultraljudet börjar bli riktigt intressant.

Byggnader är en STOR energibov

Visste du att byggnader står för 40 % av all energikonsumtion och 36 % av koldioxidutsläppen inom EU? Det är en stor del av helheten och EU agerar på det här i form av nya regler och riktlinjer. EU:s mål är att reducera energikonsumtionen med 20 % till 2020 (jämfört med 1990). I Sverige har vi satt ännu tuffare mål, vi har ett uttalat mål om att sänka energiintensiteten med 20% till 2020 (jämfört med 2008).

Regler och lagar garanterar inte optimala resultat av sig själva. För att uppnå våra mål behöver vi kunskapen och möjligheten att agerar och tänka utanför boxen. Ventilation är ett område där annorlunda idéer och tankar kan förbättra effektiviteten och minska den miljömässiga påverkan. Vi måste ha modet att utmana traditionella metoder och utföranden för att hitta nya möjligheter.

Gammal teknik möter inte dagens krav

Ökade krav på energibesparing har även ökat användandet av nödvändiga ventilationssystem i byggnader. Fram tills nu har luftflödet i ventilationssystemet mätts av konventionella mätenheten. Dessa enheter har dock sina brister, på grund av de inskjutande delarna i ventilationskanalerna samlar de damm och försvagar på så sätt hanteringen av luftflödeskontrollen och skapar även ett tryckfall i kanalerna. Med andra ord så blir det svårt att veta vilket luftflöde du har i ventilationssystemet.

Vad för typ av ny teknik är det som ska lösa dessa problem?

Med nyss nämnda förutsättningar är det tydligt att det krävs en lösning som är stabil, noggrann i sina mätningar och lätt att avläsa. Och gissa vad? Vi har något som gör precis det. En teknik som inte samlar damm och som inte bidrar till något tryckfall. Det bidrar inte endast till energieffektivitet, det skapar även möjligheten för ett underhållsfritt ventilationssystem.

UltraLink mäter noggrant luftflödet, temperaturen och trycket utan något ökat tryckfall i ventilationskanalen

Med ultraljud kan luftflödet mätas väldigt noggrant utan något tryckfall. Teknologin optimerar luftflödet och den övergripande effektiviteten på ventilationssystemet genom att säkerställa ett ostört luftflöde med lägre tryckfall. Det är därför som ultraljud som mätmetod är guld värt. Mätningarna görs på kanalens utsida med hjälp av ultraljud, smuts i kanalen påverkar inte mätningen och justeringen. Metoden är väldigt precis med en felmarginal på endast 5 % vid lufthastigheter på upp till 20 m/s och ner till 0,5 m/s.

Vad innebär det här då?

Med exakta mätningar kan vi använda mindre luftflöden men med bibehållen luftkvalitet. Vilket i sin tur minskar energiåtgången i ventilationssystemen. Det spar även tid och pengar som spenderas på att injustera ventilationssystemet, vilket även det ger direkta fördelar för fastighetsägaren. Luften håller sig på de planlagda nivåerna och enheten kräver inte någon service eller underhåll. En win-win för både miljön och ekonomin.

Jag har varit i kontakt med ett flertal ventilationsentreprenörer och fastighetsägare som enligt dem själva har ett klart behov av en modern lösning som kan ersätta gammal utrustning. Vår lösning finns och heter UltraLink (som förresten vann Stora Inneklimatpriset nu i vår), vill du höra mer om denna patenterade lösning och hur den skulle kunna passa ditt projekt så är du hjärtligt välkommen att kontakta oss.

 

 Vill du veta mer om UltraLink? Hör av dig till oss här

 

Ämnen: Ventilation, Framtidens byggande, Inneklimat

Magnus Jacobsson

Magnus är affärsområdeschef för ventilation på Lindab Sverige. I grund och botten har han en ingenjörsutbildning med lång erfarenhet av ventilation och Lindab.

magnus.jacobsson@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Lindabs blogg

Vår blogg siktar på att ge dig en blick in i vårt företag. Vi skulle vilja dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.