Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Hur påverkar din julgran ditt inomhusklimat?

Av Torbjörn Bruzelius, 21 dec 2016

julgran.png

Julen är här igen och ett av de effektivaste sätten för att komma i riktig julstämning är väl ändå att ta in en julgran? En gran med sina fina lampor, glimrande kulor och distinkta doft av granbarr. Men finns de några baksidor med en julgran inomhus? Kan din julgran påverka inomhusluftens kvalitet negativt och även vara en fara för din hälsa? Om så är fallet, vad kan man göra åt det?

En julgran tillför mögelsporer i din inomhusluft

En studie gjord av American Academy of Allergy, Asthma & Immunology konstaterar att en julgran kan relateras till dålig inomhusluft på grund av en ökad mängd mögelsporer. Särskilt efter några dagar inomhus. Under de första tre dagarna av studien visade räkningen av mögelsporer på 800 sporer per kubikmeter. Det är strax över WHO: s rekommendation av under 500 sporer/m3. Men efter den fjärde dagen ökade antalet sporer, med en topp på 5000 sporer/m3 efter 14 dagar. 

Är det farligt?

Det låter oroväckande, men enligt en artikel från ABC News som kommenterade studien är en julgran inte ett problem för de flesta människor, inte ens för de med allergier. Och om du är känslig för mögel kan du fortfarande ha ett träd inomhus, men att behålla det under en kortare tidsperiod av cirka 4-7 dagar är att rekommendera.

Ska jag ha en plastgran istället?

En konstgjord gran är ett alternativ om du är känslig för mögel men en konstgjord gran har även den sina egna utmaningar. Om den ligger på en vind eller källare den kan fortfarande samla på sig damm och mögelsporer. Speciellt om den förvaras i en kartong. Enligt American Christmas Tree Association (ja, det finns en sån), kan konstgjorda granar också skapas av material som kan orsaka irritation i bihålorna för de som är extra känsliga.

Vad kan du göra?

Om du upplever att du nyser eller har en rinnande näsa, eller om du vet att du är känslig för krukväxter på grund av allergi eller astma så finns det några saker som du kan göra för att ändå kunna njuta av nöjet att ha en julgran under julen.

  • Se till att du har ett välfungerande ventilationssystem. Det kommer att göra sig av med en hel del av mögelsporerna.
  • Skaka ditt träd utomhus innan du tar in den i ditt hus. Detta minskar mängden damm och sporer som tas med in.
  • Byt vatten till din gran regelbundet. Det kan bidra till att minska mögel och alger.
  • Håll ditt träd inomhus under en kortare tidsperiod. Mögelsporer ökar över tid.

Med det sagt önskar vi dig en riktigt god och välventilerad jul!

Vill du veta mer? Kontakta oss

 

Om du känner igen det här inlägget så beror det på att det tidigare har publicerats i Lindabs engelska blogg. 

 

Ämnen: Ventilation, Inneklimat

Torbjörn Bruzelius

Torbjörn är produktchef för ventilationsprodukter. Hans kunskap inom ventilation är djup efter över 30 år hos Lindab.

torbjorn.bruzelius@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Lindabs blogg

Vår blogg siktar på att ge dig en blick in i vårt företag. Vi skulle vilja dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.