Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Hur ser en ventilationsinstallatörs vardag ut?

Av Daniel Tingvall, 28 sep 2018

Ventilationsinstallatörerna Mio Zakrisson och Oscar Macaya har arbetat tillsammans i sju år och stormtrivs bland don, kanaler och spjäll.

En ventilationsinstallatörs arbetsuppgifter är varierande och utmanande, utöver att montera ventilationsprodukter är logistik och samarbete med andra byggaktörer en viktig del i det dagliga arbetet. Jag träffade installatören Oscar Macaya (till höger i bild) en förmiddag på ett nybygge i södra Stockholm för att prata om hans vardag som ventinstallatör.

Det finns inga vanliga dagar för en ventilationsmontör, arbetsuppgifterna är väldigt varierande och det är viktigt att vara flexibel.
En dag kan till exempel bestå av att installera ventilationssystem, montera kanaler,  beställa produkter och ta emot leveranser. De senaste åren har jag enbart jobbat med nyproduktion och då är samarbetet med de andra byggföretagen en väldigt viktig del.

Beskriv hur en tidslinje ser ut för ett projekt?
Jag brukar komma in i bilden ungefär ett år innan byggstart då vi har uppstartsmöten och börjar beställa material. Kort efter byggstart börjar vi att installera huvudkanalerna och sedan är vi kvar på bygget tills det är klart. Ett nybyggnadsprojekt kan ta allt från ett halvår till flera år.

Ventilationsmontör är ett perfekt jobb för den som är social, gillar att jobba hårt och är en problemlösare.
Det är många delar som är roliga, men det jag trivs mest med är att installera och montera. Jag är en social person och i mitt jobb får jag träffa många nya människor. Den största utmaningen med jobbet är att se till att det är ett bra flöde i arbetsprocessen och att stressmomenten samt väntetiderna blir så få som möjligt.

Oscar tror att projekt blir som mest kostnadseffektiva med kvalitativa produkter där monteringstid, leveranstid och flexibilitet hos leverantören är viktiga nycklar.
Jag tycker inte man ska kolla för mycket på priset, utan det viktiga är att produkterna lämpar sig för sitt ändamål. Är produkterna svårmonterade kan ett projekt bli väldigt dyrt.

3 saker som kännetecknar en bra produkt enligt Oscar:

  1. Produkterna ska vara smidiga och snabba att montera.
  2. Design, det är viktigt att produkterna är snygga och smälter in i fastigheten.
  3. Hållbarhet och kvalité.

Vad kännetecknar en bra leverantör?
Att företaget levererar produkter i tid och har kvalitativa produkter är i särklass det viktigaste. Vid leveranser är det många leverantörer som kan bli bättre, ofta förutsätter chaufförerna att byggplatserna har avlastningsutrustning vilket kan ställa till det.

Hur tror du branschen kommer utvecklas i framtiden?
Jag tror att fler fastighetsbolag kommer att satsa mer på klimat och det kommer innebära mer avancerade ventilationslösningar i framtiden där slutkunden kan styra ventilationen själv på ett smidigt sätt.

Vill du bli ventilationsmontör som Oscar eller utveckla dina kunskaper? Besök Bli Ventilationsmontör för att läsa mer.

Är du eller ska du bli ventilationsmontör? Då kanske det här inlägget också kan intressera dig; Hur hänger man upp ett ventilationssystem?

Välkommen att höra av dig till oss på Lindab om du har frågor eller funderingar kring ventilation.

Kontakta oss

 

Ämnen: Ventilation

Daniel Tingvall

Daniel jobbar på vår marknadsavdelning. Han är en hejare på padel och har en stor kärlek till fotbollslaget Halmstad BK.

daniel.tingvall@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Lindabs blogg

Lindabs blogg siktar på att ge dig en inblick i vårt företag och bransch. Vi vill dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.