Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Närproducerad ventilation - för ett bättre klimat

Av Daniel Berglund, 20 sep 2021

Närproducerad ventilationskanal från Lindab

Svensktillverkade ventilationsprodukter med rötter i den skånska myllan för med sig både möjligheter och utmaningar. I det avlånga landet Sverige är det dyrt och miljöbelastande att frakta gods som emellanåt består av över 95% luft. Lösningen på detta är att tillverka närmare marknaden, för miljöns skull.

Lindabs kanalsystem är välkända på den svenska ventilationsmarknaden och innehar både täthetsklass D och Eurovent-certifiering. Tillverkningen av ventilationsprodukter sker fortfarande huvudsakligen där allting började för över 60 år sedan, i Grevie på landsbygden mellan Ängelholm och Båstad. Utmaningen för oss som arbetar med logistik på Lindab är, som den alltid har varit, att möjliggöra bra, effektiva och hållbara transporter för ett gods som i mångt och mycket består av luft. Speciellt i ett land som är utformat som Sverige. Från vår fabrik i Grevie till vår nordligaste proffsbutik i Luleå är det 1500km. Samma sträcka söderut hade tagit oss till Milano i norra Italien. Alla som någon gång har sett en cirkulär ventilationskanal förstår säkerligen utmaningen i att skapa hållbara transporter av detta. 

Ventilationskanaler-Lindab

 

Lokal produktion av ventilationskanaler

Sedan tidigare har vi på Lindab därför haft lokal produktion av ventilationskanaler både i Boliden strax utanför Skellefteå samt i Södertälje utanför Stockholm. Istället för att skicka hela kanaler skickar vi råmaterialet (slittade stålband på rulle) från Skåne som sedan falsas samman till den färdiga produkten på plats. Ett framgångsrecept som reducerat frakt avsevärt genom åren. Men vi visste att det fanns mer att göra, och därför togs under förra året nya krafttag för att minska vår miljöpåverkan via vår tillverkning. I början av 2020 slog vi upp dörrarna för lokal tillverkning i Orrekulla norr om Göteborg, en produktion som förser hela västsverige med cirkulära kanaler. Därtill öppnade vi även under förra sommaren en produktionsenhet i Jönköping för att förse större delen av Småland och Östergötland. Initiativ som reducerat vårt klimatavtryck avsevärt och något som vi är mycket stolta över. Vi är dock inte klara än.

Under 2021 har vi påbörjat processen att ställa om våra transporter till förnybart bränsle. Vi börjar med de lokala transporterna i Stockholm och Göteborg med en utrullningsplan för flera städer under nästa år. Och på tal om nästa år så kommer det fler orter där vi kommer att påbörja tillverkningen av närproducerade ventilationskanaler för att ytterligare vässa vårt kunderbjudande och reducera vår miljöpåverkan. Bra för våra kunder, och bra för miljön.

Dessa är bara ett fåtal av många klimatpositiva initiativ vi på Lindab har på gång. Följ gärna vår hållbarhetsresa på vår hemsida under avdelning "För ett bättre klimat". Och förresten, är du intresserad av att se hur vår tillverkning går till i någon av städerna nämnda ovan, kontakta din lokala Lindabrepresentant för att få se hållbarhet skapas i realtid. 

Vill du veta mer om närproducerad ventilation? Kontakta oss här!

 

 

Ämnen: Ventilation

Daniel Berglund

Daniel arbetar som logistikchef på Lindab och är en hejare på transporter och distribution. Utanför jobbet är chansen stor att du hittar honom svingande en golfklubba när vädret tillåter.

daniel.berglund@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Byggförenklaren

Vi tillhandahåller denna blogg för att delge dig av vår kunskap och ger råd från 60 år i bygg- och ventilationsbranschen.