Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Sänk fastighetens elkostnader med behovsstyrd och klimatsmart ventilation

Av Magnus Jacobsson, 15 mar 2023

Behovsstyrd ventilation

De flesta av oss känner väl igen känslan av att komma in i ett kontor- eller konferensrum där man möts av tung, varm och dålig luft. Med behovsstyrd ventilation går detta att undvika samtidigt som energikostnaderna för ventilationssystemet kan minska med över 70 %.

Ventilationen utgör en betydande del av den totala energiförbrukningen i en byggnad och därför är det viktigt att ventilation styrs och används på ett klimatsmart och kostnadseffektivt sätt. Dessutom har inomhusklimatet en direkt inverkan på vårt välbefinnande, hälsa och prestation, och att skapa bästa möjliga klimat är därför av högsta vikt. Det förbättrar arbetsprestationerna och skapar en bättre arbetsmiljö.

Enkel och klimatsmart uppgradering
Vår lösning Lindab Ultra BT startade med en hypotes om att renovera mer klimatsmart. Med fokus på att återanvända så mycket som möjligt av systemet och att styra luften dit den behövs mest för stunden. Det vill säga att fokusera på användningsområdet. Förutsatt att det befintliga ventilationssystemet är funktionsdugligt och utan läckage förstås.

Lindab Ultra BT är ett behovsstyrt system och kan installeras i ett rum i taget. Utan ombyggnation av väggar eller långsiktig nedstängning av kontor.

Vad säger vår fallstudie?
Fastighetsägaren till en lager- och kontorsbyggnad i Bargteheide i Tyskland, hade satt tydliga mål för att optimera sitt ventilationssystem. De ville addera kyla för bättre komfort och produktivitet samtidigt som de också ville reducera energiförbrukningen. Fokus var också på att återanvända så mycket av det gamla kanalsystemet som möjligt och säkerställa en kort återbetalningstid.

Ett år senare visade undersökningen bland de som vistades i lokalerna en väsentlig förbättring när det kom till komfort och inomhusklimat. Dessutom minskade systemets årliga energikostnader med 73% (i jämförelse med det gamla systemet) och en beräknad återbetalningstid på endast 4,5 år. Hela studien hittas här.

Vill du veta mer?  Läs mer om UltraBT här

Ämnen: Ventilation, Inomhusklimat, Lindab, Framtidens byggande, Inneklimat, Energi, miljö

Magnus Jacobsson

Magnus är affärsområdeschef för ventilation på Lindab Sverige. I grund och botten har han en ingenjörsutbildning med lång erfarenhet av ventilation och Lindab.

magnus.jacobsson@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Byggförenklaren

Vi tillhandahåller denna blogg för att delge dig av vår kunskap och ger råd från 60 år i bygg- och ventilationsbranschen.