Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Tillverkning av ventilationskanaler på plats – en hållbar och effektiv lösning

Av Pontus Andersson, 17 jan 2024

Mobil produktion blogginlägg

Jag har arbetat inom ventilation under många år. Aldrig har fokus på miljöpåverkan och effektivitet i byggprocessen varit större än nu. Genom att producera ventilationskanaler på plats med en mobil produktionsanläggning i stället för att transportera fabriksproducerade kanaler från fabrik till byggarbetsplatsen, så minskar utsläppen från transporter samtidigt som flexibiliteten och effektiviteten ökar. Dessutom minimeras behovet av lagringsutrymmen. 

 

Hur fungerar en mobil produktionsanläggning – Lindab On site production? 

Mobila produktionsanläggningar är lösningar som vi på Lindab har tagit fram för att kunna producera cirkulära ventilationskanaler direkt på byggplatsen, i projekt där det behövs stora mängder eller väldigt stora kanaler, eller där man har logistiska svårigheter. Den kompletta produktions-anläggningen kan enkelt transporteras och driftsättas. Operatörer från Lindab tillverkar sedan kanaler efter kunden behov.  

 

Det finns flera fördelar med mobil produktion som jag tycker är värt att lyfta fram. Miljöeffekten är stor då koldioxidutsläppen och transportkostnader minskar på grund av minskade transportvolymer. Minskade transporter och leveranser minimerar eventuella problem med slot-tider och andra logistiska problem. Tillverkningen av kanaler kan bättre anpassas efter projektets behov och lagringsytorna kan minimeras.  

 

Ett exempel när mobil produktion visade sig vara en optimal lösning är projektet med en bussterminal i Katarinaberget vid Slussen, Stockholm. Projektet, där vi placerat en container med en rörmaskin och övrig tillhörande utrustning i Katarinaberget, involverar en mängd specialprodukter och ventilationskanaler i dimensioner upp till 2000 mm. Projektet var beställt med önskemålet att producera ventilationskanalerna på plats för att spara på utsläppen. Genom att använda mobil produktionslösning minskade projektets koldioxidutsläpp med minst 50 ton. 
 
Att kunna utmana traditionella arbetssätt och ”sanningar” tror jag är viktigt för att bidra till en mer hållbar byggbransch.

 

 

Ämnen: Ventilation, Lindab, Framtidens byggande, Hållbarhet

Pontus Andersson

Pontus Andersson är utvecklingsingenjör på Lindab.

pontus.andersson@lindab.com

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Byggförenklaren

Vi tillhandahåller denna blogg för att delge dig av vår kunskap och ger råd från 60 år i bygg- och ventilationsbranschen.