Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Framtidsspaning: fossilfria produkter och vikten av en helhetssyn

Av Matilda Isaksson, 4 jan 2024

Ventilationsprodukter i fossilfritt stål
I ett blogginlägg nyligen, som du kan läsa här, berättade vi om vår pågående stålresa och erbjudandet av ventilationsprodukter i Återvunnet 75-stål. Vi nämnde också det faktum att världens stålproduktion förväntas öka från 1.950 miljoner ton år 2021 till cirka 2.500 miljoner ton år 2050. Då, 2050, förväntas behovet av stål vara täckt till 50% av återvunnet stål, medan de övriga 50% förväntas vara jungfruligt stål. Dessutom är återvunnet stål inte tillgängligt i alla stålkvaliteter. Detta gör det tydligt att vi inte enbart kan förlita oss på återvunnet stål under överskådlig framtid. Vi måste titta på alternativa möjligheter, och det har vi gjort.

Det omtalade fossilfria stålet från SSAB är planerat att börja säljas tidigast 2026. Vissa företag har dock redan tillgång till begränsade leveranser, Lindab är ett av dessa. Vi har också ett leveransavtal för nära-noll-stål från H2 Green Steel med kontinuerliga leveranser planerade att starta 2026. Nära-noll-stål tillverkas med ny innovativ teknik med direktreducerat järn (DRI) och elektrisk ljusbågsugn (EAF), med cirka 95% lägre CO₂-utsläpp jämfört med traditionellt stål.

Hur blir det då med produkterna, kommer de alla att tillverkas i alla olika ståltyper i framtiden? Svaret är nej. Vissa produkter kommer att tillverkas i fossilfritt stål medan andra kommer att tillverkas i återvunnet stål. Vi kommer att välja det material som är mest lämpligt för varje produkt. Detta beror på tillgänglighet och tekniska aspekter, alla produkter kan inte tillverkas i återvunnet stål, ännu en anledning att arbeta med olika typer av stål. Till exempel: Den höga andelen skrot gör att man idag får hårdare stål som DX51 eller liknande. Stål som används till pressade produkter är mjukare och det kan vi ännu inte köpa i återvunnet stål. När allt kommer omkring är grundidén ganska enkel; rätt produkt i rätt material.

Med allt detta sagt är det av yttersta vikt att låg klimatpåverkan från de material vi valt går hand i hand med energieffektivitet och att våra produkter levererar ett bra inomhusklimat. Denna helhetssyn på vårt hållbarhetsarbete är avgörande för att se till att summan verkligen blir större än delarna. Vi kan inte fokusera mer på en av delarna och glömma bort den andra, för då kommer vi inte att bygga hållbara byggnader över tid. Allt är en del av den hållbara ekvationen.

 

 

Ämnen: Ventilation, Framtidens byggande, Hållbarhet

Matilda Isaksson

Matilda är hållbarhetschef på Lindab och brinner för att skapa en hållbar framtid för hela branschen.

matilda.isaksson@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Byggförenklaren

Vi tillhandahåller denna blogg för att delge dig av vår kunskap och ger råd från 60 år i bygg- och ventilationsbranschen.