Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Taksäkerhet: Varför det är viktigt och hur du säkerställer det

Av Ronny Palm, 1 feb 2023

Vikten av rätt taksäkerhet - Lindab

Jag upplever att kunskapen om taksäkerhet ofta är begränsad och att alldeles för få beställare och montörer förstår innebörden av ett komplett och säkert taksäkerhetssystem. I det här blogginlägget hoppas jag förmedla och informera om vikten av taksäkerhet i våra hem och på våra arbetsplatser.

Få platser är så utsatta för vädrets makter som våra tak. Samtidigt är taket en vanlig arbetsplats för många yrken, som plåtslagare, sotare och fastighetsskötare. Därför är det av yttersta vikt att taket är en så säker plats som möjligt. Med rätt taksäkerhetskomponenter kan vi förebygga olyckor och skador på både människor och egendom. Taksäkerhet är också viktigt för att bevara takets livslängd genom underhåll, service och snöskottning.

Det finns tre punkter som jag tycker är viktiga att tänka på vid projektering och montering av taksäkerhet: prioritering, kunskap och snörasskydd.

  • Prioritera bättre - pruta inte på säkerheten

    I många projekt när ett takprojekt planeras och budgeteras läggs allt fokus på taket och taksäkerheten hanteras lite med vänsterhanden. Det kan till och med vara så illa att taksäkerhet inte kommer in i projektet förrän det går mot sitt slut och när det inte är med i budgeten ska det ofta "prutas" på taksäkerheten eller att det monteras undermåligt. Detta är såklart fel väg att gå, se istället taksäkerheten som en del av taket och budgetera och planera taksäkerheten på samma sätt som resterande del av taket.
  • Öka kunskapen

    Oavsett om du är beställare eller montör/plåtslagare är kunskap om taksäkerhet en nyckel för att taket ska bli en säker arbetsplats och även ett optimalt skydd. Det finns många aspekter att ha koll på, som lagar, förordningar och branschstandarder. Ju mer kunskap desto bättre förutsättningar att skapa en säker arbetsplats. Ett vanligt problem är underdimensionerad taksäkerhet och ett otillgängligt tak, men ett annat problem som också kan uppstå är att taksäkerheten är överdimensionerad och därmed onödigt dyr. Öka din egen kunskap genom utbildning och om du är beställare, se till att dina entreprenörer och montörer har den kompetens som krävs.
  • Snörasskydd - ett måste för taksäkerhet

    Ett viktigt moment i taksäkerheten är snörasskydd. Snörasskydd är ett skydd mot snöskred från taket, vilket kan vara livsfarligt. Det finns olika typer av snörasskydd som kan monteras på taket, beroende på taktyp och belastning. Det är viktigt att välja rätt typ av snörasskydd för just ditt tak för att få ett så effektivt skydd som möjligt.

Att ha ett komplett och säkert taksäkerhetssystem är viktigt för att skydda både människor och egendom. Genom att prioritera taksäkerhet, öka kunskapen och installera snörasskydd kan vi förebygga olyckor och förlänga takets livslängd. Tänk alltid på säkerhet först när du planerar ett takprojekt.

Lär dig mer om taksäkerhet här

 

Ronny Palm

Ronny arbetar som kategorichef för taksäkerhet på Lindab. En glad dalmas som vet allt och lite till om taksäkerhet och arbetar flitigt för att sprida sin viktiga kunskap vidare.

ronny.palm@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Byggförenklaren

Vi tillhandahåller denna blogg för att delge dig av vår kunskap och ger råd från 60 år i bygg- och ventilationsbranschen.