Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Tänker du på inomhusklimatet när du väljer hotell?

Av Ernst Cardell, 26 jun 2024

Välja hotell efter luftkvalitet Lindab-1

När du står inför valet av hotell, vad är det första du tänker på? Är det läget? Priset? Eller är det kanske en skön säng som avgör? Att en skön säng är en högprioriterad faktor förvånar mig inte. Det är sannolikt kopplat till att man vill vakna upp pigg och utvilad, särskilt om man är på resande fot. Men vad påverkar egentligen vår sömn på ett hotell? Förutom en bekväm säng, spelar även luftkvaliteten, temperatur och ljudnivå en viktig roll. Men det är få som är medvetna om att luftkvaliteten har en stor påverkan på hur bra vi sover.

Välj rätt hotell för en bättre vistelse 

Hur ofta har du egentligen tänkt på luftkvalitet eller temperatur när du bokar hotell? Eller är det något du funderat på när du redan har bokat och vistas på hotellrummet? Vid hotellbokning finns det många olika val för att maximera vistelsen, men i nuläget finns inga alternativ kopplat till luftkvalitet eller inneklimat. Ett undantag är när vi reser till varma länder – då brukar luftkonditionering finnas med i rumsbeskrivningar. Tänk om vi redan vid bokning kunde få reda på om hotellet har ventilation som ger oss möjlighet att själva ändra temperaturen i rummet. Jag har arbetat inom ventilation i många år och önskar att bra luftkvalitet var en självklarhet på alla hotell vi checkar in på. En lösning för optimal ventilation är exempelvis Munio, en kylbaffellösning speciellt utvecklad för hotell där ventilationen kan anpassas efter gästens önskemål.

Luftföroreningar är inte bara ett problem i Kina utan det är även ett stort problem här i Europa. Enligt en rapport publicerad av phys.org så orsakar luftföroreningar över 500 000 för tidiga dödsfall i Europa, och detta trots att luftkvalitén långsamt blir bättre. Och faktum är att inomhusluften kan vara upp till fem gånger mer oförorenad än utomhusluften. Efter pandemin har medvetenheten om inomhusluftens kvalitet och ventilationens betydelse ökat. Bra ventilation minskar risken för smittspridning, och det skulle vara en stor trygghet att veta att hotellet vi ska bo på har ett effektivt ventilationssystem, oavsett om det är utomlands eller i Sverige.

Framtidens hotellval

När vi tänker på framtidens hotellbokningar, kan vi hoppas på att fler hotell inkluderar detaljer om luftkvalitet och temperaturreglering i sina rumsbeskrivningar. Detta skulle inte bara förbättra vår sömnkvalitet utan också ge oss en tryggare vistelse.

Så nästa gång du bokar ett hotell, överväg att inte bara fokusera på pris, läge och bekvämligheter, utan också på de mindre synliga men lika viktiga faktorerna som luftkvalitet och ventilation. En god natts sömn är trots allt ovärderlig, särskilt när du är på resande fot.

Läs mer i vårt tidigare blogginlägg om hur dålig luft påverkar vårt välmående: Dålig luft gör dig dum (lindab.se)

 

Ämnen: Ventilation, Inomhusklimat, Lindab, Framtidens byggande, miljö, Hållbarhet

Ernst Cardell

Försäljningsingenjör Ventilation, Lindab Sverige

ernst.cardell@lindab.com

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Byggförenklaren

Vi tillhandahåller denna blogg för att delge dig av vår kunskap och ger råd från 60 år i bygg- och ventilationsbranschen.