Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo

Lindab

Choose languge
Logga in

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Hur ofta tänker du på takavvattning?

Av Petter Mörck, 12 jul 2024

takavvattning bild

Vi ser det på hus och byggnader runt om oss – dessa hängrännor och stuprör som diskret löper längs taken. De spelar en viktig roll, men kanske inte är det första man lägger märke till när man tittar på en byggnad. Om man inte som jag, arbetar med plåt och kollar efter det nästan lite allt för ofta. Jag pratar om takavvattning.

Varför har vi takavvattning och vad är det för något? Jo, takavvattningssystemet består av hängrännor och stuprör som leder bort regnvatten och smältvatten som hamnar på taket. Hängrännorna samlar upp vattnet längs takets kanter och stuprören leder det sedan ner till marken eller till ett avloppssystem. Utan ett bra takavvattningssystem kan regnvatten orsaka stora problem. Tänk dig att det regnar ordentligt, vilket inte är helt ovanligt i Sverige. Enligt SMHI får vi mellan 500 och 1000 mm regn per år, och på vissa platser ännu mer. Om vi inte hade takavvattning skulle vattnet samlas på taket. Stående vatten kan leda till att taket börjar läcka, och det kan i sin tur skada både takets struktur och inredningen i huset. Och fuktskador är inget att leka med då det kan leda till mögel och göra huset osäkert.

Vi ser som sagt takavvattningen på byggnader. Men hur ofta tänker man på valet av utseendet och estetiken? Moderna takavvattningssystem är designade för att vara både funktionella och snygga, och de finns i olika färger och material som kan matcha husets stil och färgsättning. Ett väl utformat takavvattningssystem kan faktiskt höja husets estetiska värde och ge det ett mer sammanhängande och genomtänkt utseende. I filmen nedan kan du se ett häftigt projekt där takavvattningen har fått en tydlig plats som designelement, för studentlägenheter i Lund, Skåne.


På studentlägenheterna har man valt att låta takavvattningen sticka ut och skapa kontrast både i färg och form. Men i andra fall vill man att takavvattningen ska smälta in med övrigt material. Till exempel kan materialet Lindab Magestic vara ett passande alternativ för ett hus med trätak, eftersom det åldras vackert och smälter harmoniskt in med resten av huset. Ska takavvattning installeras på ett äldre sekelskifteshus, kan man välja klassiska detaljer som passar husets arkitektur bättre, såsom  vattenkupa och skarpa böjar. Bor man på västkusten nära havet, kan aluminium vara lämpligt, ett material som håller för det tuffa klimatet. Sammanfattningsvis är utbudet av takavvattningslösningar större än vad många tror, och det är bra att tänka på både funktionella och estetiska aspekter när man gör sitt val. Läs mer i vårt tidigare blogginlägg om design- och färgalternativ för din takavvattning här.

Nästa gång du tittar på en byggnad, ta gärna en extra titt på takavvattningen och fundera på valen som har gjorts ihop med tillhörande material på byggnaden. Kanske kommer du att uppskatta dessa diskreta men viktiga detaljer lite mer, precis som jag gör i mitt jobb. 

Hur ofta tänker du på takavvattningen på en byggnad? Kommentera gärna!

 

Ämnen: Stål, Lindab, Framtidens byggande, Tak, Takavvattning

Petter Mörck

Petter Mörck, Distriktsäljare Plåt på Lindab Sverige

petter.morck@lindab.com

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Om Byggförenklaren

Vi tillhandahåller denna blogg för att delge dig av vår kunskap och ger råd från 60 år i bygg- och ventilationsbranschen.