Hoppa till huvudinnehållet

Byggförenklaren

Kunskap och råd för bygg och ventilation

Vad är BIM?

Av Niklas Eriksson, 22 aug 2016

resund.png

Du har säkert hört uttrycket BIM flera gånger men har inte riktigt kläm på vad det betyder. Här kommer en förenklad förklaring på ett av de mest använda uttrycken i dagens byggprocess.

BIM är en förkortning av uttrycket Building Information Modeling och handlar om en ganska ny arbetsmetodik för byggprocessen. Det råder förvisso delade meningar i branschen om vad BIM exakt står för, men lite förenklat handlar det om att samla ihop alla ritningar, drift- och underhållsbeskrivningar och handlingar på ett ställe.

Begreppet BIM används både som arbetsmetod och som 3D-modell. Arbetsmetoden innebär att information om byggarbetet, byggmaterial och byggnaden själv samlas in och kopplas till en 3D-modell och därmed kan varje skede i byggprocessen stämmas av mot uppsatta mål. En BIM-modell är en virtuell modell av verkligheten. I modellen samlas och organiseras all information från en byggnads livscykel. BIM-modellen kan innehålla information om både den fysiska och den logiska sammansättningen av objekten och själva byggnaden.

Eftersom man i BIM ges möjlighet att koppla in olika typer av information samt tidsätta och tidsplanera produktionen mot 3D-modellen får man fram vad som ibland kallas 4D eller 5D eftersom man då lägger på tid och kostnad som ytterligare dimensioner.

När man skapat en modell som stämmer överens med verkligheten kan det vara ett bra tillfälle att även plocka ut information ur 3D-modellen. På Lindab har vi Lindab Revit Tools som skapar specifikationer och ritningar på inner- och ytterväggar i lättbyggnadsteknik. Det gör att du kan få regelleveranserna färdigpackade och anpassade till varje del av bygget, eller exempelvis få ut specifikationen på alla detaljer till ditt ventilationssystem. Att bättre kunna knyta samman konstruktion och verklighet i ett smidigt och enkelt flöde är angeläget i dagens byggbransch där tid är viktigt att spara.

Det här var en kort förklaring, men förhoppningsvis har du fått en lite bättre bild av vad BIM är och hur det fungerar.

Ladda ner BIM-objekt för ventilation och byggprodukter

Om du vill prata mer om BIM är du mer än välkommen att höra av dig till oss.

 

Ämnen: Byggprodukter, Framtidens byggande, Inneklimat

Niklas Eriksson

Niklas är produktspecialist här på Lindab och arbetar med Lindab Academy. Han är utbildad byggnadsingenjör på Chalmers och passerar du Halmstad är chansen stor att du ser honom kitesurfandes bland vågorna.

niklas.eriksson@lindab.com

Hitta mig på:

Sök i bloggen

Senaste inlägg

Prenumerera på bloggen

Följ oss

Om Lindabs blogg

Vår blogg siktar på att ge dig en blick in i vårt företag. Vi skulle vilja dela med oss av vår kunskap från över 50 år i bygg- och ventilationsbranschen.